Fånge dog i akut lunginflammation på Salberga – hade klagat flera gånger

Publicerad

En intagen på Salberga hittades död i sitt rum under närvarokontrollen på morgonen i början av januari. Dödsorsaken var akut lunginflammation. Nu har händelsen utretts.

Dagarna innan hade den intagna mannen vid flera tillfällen sagt till personalen att han kände sig febrig, hade ont i lungorna, frossa och svettningar. Personalen uppfattade honom dock inte som såpass sjuk att vårdpersonal behövde tillkallas dagen och kvällen före han påträffades avliden.

Den rättsmedicinska undersökningen slår fast att det är ovanligt att en ung och förhållandevis frisk person avlider i lunginflammation och att händelseförloppet gick väldigt fort.

Enligt internutredningen är det oklart om en undersökning av sjukvårdspersonal hade förändrat något, men att klienten var i behov av akut sjukvård. Den konstaterar också att rutinerna kring hur och när Kriminalvården tar kontakt med sjukvården kan vara sårbara.

Dödsfallet polisanmäldes av anstalten men i mars togs beslutet att inte inleda en förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.