Foto: SVT/Arkiv

Fängelse för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

Det hela började som en kärlekshistoria mellan en kvinna från Västerås och en man från ett centraleuropeiskt land. Några år, tre gemensamma barn och många bråk senare var han på väg till kvinnans bostad för att mörda. Nu döms han till fängelse.

En man från ett centraleuropeiskt land döms nu i Västmanlands tingsrätt till tre års fängelse för bland annat förberedelse till mord.

Han lärde känna en kvinna från Västerås 2006 och när de blev ett par flyttade de till hans hemland. Ett år senare kände kvinnan sig tvungen att flytta hem till Sverige då relationen inte fungerade bra.

Fick gemensamma barn

Hon var dock med barn och därför kom även mannen efter till Västerås. De gjorde då ett nytt försök att leva ihop och trots att relationen inte var särskilt bra levde de ihop i några år. Den tiden föddes två gemensamma barn till.

I början av förra året fungerade det inte längre och paret flyttade isär. Kvinnan och de tre barnen bodde kvar i deras gemensamma bostad.

Mannens beteende spårade ur

Några månader senare hittade hon en ny livskamrat och han flyttade ihop med kvinnan och barnen. Där började hennes ex-partners beteende spåra ur. Han ofredade och kränkte både kvinnan och hennes nya man med textmeddelanden och hotfulla bilder. Mannen hotade kvinnan även vid ett flertal tillfällen via telefon. Vid ett tillfälle tog han sig till och med in i kvinnans bostad, slog sönder saker och stal nycklarna.

Åkte till bostaden för att mörda

Det hela eskalerade när mannen i början på året åkte med sin bil till ex-flickvännens bostad. Med sig i bilen hade han en yxa och en kniv.

Kvinnan fick – medan mannen var på väg till henne, barnen och den nya partnern – ett telefonsamtal från en av ex-partners kompisar som varnade henne och sa att hon absolut inte skulle få öppna dörren. De kunde då fly från platsen innan mannen anlände.

Tre års fängelse för förberedelse till mord

Polisen larmades och han kunde gripas.

Nu döms han i Västmanlands tingsrätt till tre års fängelse för bland annat förberedelse till mord, förberedelse till grov misshandel, olaga hot och hemfridsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer