Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Färre bilbränder i år – juli bryter trenden: ”Extremmånad” Foto: SVT/Daniel Brodén /Privat

Färre bilbränder i år – juli bryter trenden: ”Extremmånad”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av bilbränderna som inträffat den senaste tiden har passerat Bjarne Lindéns skrivbord. Han arbetar som skadechef på Länsförsäkringar i Bergslagen.

– I de här fallen misstänker vi inte bedrägerier. Det tyder på att det handlar om ren skadegörelse, säger Bjarne Lindén.

I de aktuella bränderna har flera av ägarna haft en vanlig trafikförsäkring som inte gäller vid bränder. Rör det sig om bedrägerier brukar ägarna ha tecknat en mer omfattande försäkring för att få ut pengar. Det är också vanligt att bilen varit avställd innan bedrägeriet genomförs. 

– En varningssignal är när ägaren säger att bilen användes mycket och vi kan se att den inte har använts. Då startar vi en utredning.

Samma trend i polisens register

Även polisen känner igen bilden av att antalet misstänkta bedrägeri i samband med bilbränder har minskat.

– Vi har fått in färre anmälningar från försäkringsbolagen de senaste månaderna, säger Björn Sidenhjärta, inspektör och förundersökningsledare vid polisen.

Ungefär hälften av Västerås bilbestånd är försäkrade hos Länsförsäkringar som följer utvecklingen år för år. 2017 inträffade ovanligt många bränder. Då betalade försäkringsbolaget ut sex miljoner i skadestånd efter att bilar brunnit. 2018 halverades siffran till tre miljoner och hittills i år har en och en halv miljon betalats ut.

– Tittar vi specifikt på juli månad så slår den tidigare år rejält. Det är en extremmånad, säger Bjarne Lindén.

En tredjedel av alla bilbränder i år inträffade i juli, enligt Länsförsäkringars siffror. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer