En låst cykel. Arkivbild. Foto: TT

Färre cykelstölder på senare år

Publicerad

I Västmanlands kommuner anmäldes färre cykelstölder under förra året än under tidigare år. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

Cykelstölder tillhör de brott som anmäls mest på sommaren. Men på senare år har antalet anmälda cykelstölder minskat i Västmanland. 2007 anmäldes 118 cykelstölder i Hallstahammar – förra året var motsvarande siffra 43.

LÄS MER: De vanligaste sommarbrotten

I Västerås anmäldes 1.428 cykelstölder förra året, jämfört med 1.907 för tio år sedan. Där har dock kurvan varit både upp- och nedåtgående de senaste åren.

Men i samtliga av länets kommuner var cykelstölderna färre under 2016 än under merparten av de tidigare åren sedan 2007.

Polisen vill inte ta åt sig äran för minskningen. De tror istället att den beror på att cykellåsen har blivit bättre, och att cyklisterna har blivit bättre på att använda dem – samt att kommunerna har vidtagit åtgärder som till exempel bättre belysning kring cykelställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.