Färre söker vård efter övergrepp, även i Västmanland. Foto: Maja Suslin/TT

Färre söker vård efter övergrepp

Publicerad

Antalet personer som vårdats inom slutenvård eller specialiserad öppenvård efter att ha utsatts för övergrepp minskar i Sverige. Vilket också syns i Västmanland.

Sedan 2008 har antalet personer som vårdats i slutenvård eller specialiserad öppenvård efter att ha utsatts för övergrepp minskat med 16 procent i Sverige. Det visar en sammanställning av Socialstyrelsens siffror som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Sammanställningen visar också att 2008 var det 526 personer i Västmanland som vårdades efter övergrepp. Medan det bara var 402 personer som vårdades 2016 i Västmanland.

Vilket gör att Västmanland hamnar bland de län som har minsta andelen vårdade.

Skillnader mellan länen

Västerbottens län har lägsta andelen vårdade i relation till befolkningen och Örebro och Södermanland har högsta andelen vårdade.

Socialstyrelsen menar att de regionala skillnaderna som statistiken visar kan bero på skillnader i hur vården är organiserad.

– Om det är långt till närmaste sjukhus är det mer troligt att man istället söker vård på en vårdcentral. Vi saknar helt information om hur många som vårdats inom primärvården, säger Pernilla Fagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.