En fråga som delar Fagerstas politiker – så resonerar Shiro Biranvand (V) och Marino Wallsten (S) kring hyresfastigheterna i Kolarbyn. Foto: Audrey Erath/SVT

Politisk oenighet kring omdiskuterade fastigheter i Fagersta – köpa eller inte?

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Fagersta kommun skulle gå vidare eller inte i en köpprocess av ett stort antal hyreshus fick aldrig något svar i våras när ärendet var uppe i fullmäktige. Istället återremitterades det, för att nu diskuteras politiskt på nytt.

En vecka innan kommunfullmäktige skulle samlas den 14 juni kallades kommunstyrelsen till ett extrainsatt möte. Punkten för mötet hette ”Fastighetsfrågor”. Två stora, privatägda, fastighetsbestånd med hyreshus låg ute till försäljning – det ena på 391 lägenheter och det andra på 256 lägenheter. Frågan var om kommunen var intresserad av att se över möjligheten att öka sitt, i dag blygsamma, fastighetsbestånd i allmännyttiga Bergslagsbostäder AB?

Frågan ska diskuteras igen

Oppositionen reagerade kraftigt – inte bara över själva förslaget, utan också på den knappa tiden att hinna sätta sig in i ärendet. Förslaget som sedan lades fram till fullmäktige var att godkänna två avsiktsförklaringar som skulle ge kommunen ensamrätt att under en viss tid granska fastigheterna innan man bestämde sig för ett eventuellt köp.

Fullmäktigemötet slutade med att ärendet återremitterades tillbaka till kommunstyrelsen för ytterligare beredning. Nu lyfts frågan på nytt då kommunstyrelsens arbetsutskott ska diskutera det återremitterade ärendet på torsdag.

– Vi kommer ju inte ta ställning, varken nu eller tidigare, kring ett eventuellt köp, utan det är i så fall för att avgöra om vi ska titta vidare på möjligheten till förvärv av fastigheterna , säger Marino Wallsten (S), kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.