Följ med hem till Mahriban Isso som bor i ett av husen som Fagersta kommun eventuellt vill köpa. Foto: Audrey Erath/SVT

Mahriban bor i en av de omdiskuterade lägenheterna i Fagersta: ”Hoppas kommunen köper”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal hyreslägenheter i Fagersta med renoveringsbehov – är det något för kommunen att köpa?

Den politiska majoriteten vill undersöka saken närmare – oppositionen avfärdar idén helt.

Mahriban Isso, som bor i ett av hyreshusen som är till salu, hoppas på kommunen som ny ägare.

Vägen till Kolarbyns grönska har inte varit rak – 2012 flydde Mahriban Isso med sin make och deras tre barn från kriget i Syrien. Via Turkiet hamnade de i Grekland där de bodde ett år i ett tältläger. 2017 landade de i Sverige och bodde först en tid i Stockholm innan de flyttade vidare till Fagersta. 

– Jag gillar större städer, men det här är bättre för barnen. Det är lugnare och de kan gå hem från skolan själva, säger Mahriban.

Nu har familjen bott i en fyra på Hantverksvägen i ett och ett halvt år. Även om det finns mycket att vara tacksam över så tycker Mahriban att standarden i lägenheten är låg i förhållande till hyran på 8 150 kronor.

I klippet hälsar SVT på hemma hos Mahriban som hoppas att nästa ägare satsar på renovering.

SVT har sökt Hyresfastigheter för en kommentar om renoveringsbehovet, utan svar. I ett tidigare mejl till SVT har ägaren, Magnus Borghede, skrivit att ”vår strategi är att förbättra våra fastigheter långsiktigt vilket innebär att vi kontinuerligt renoverar både gemensamma utrymmen och lägenheter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.