Inga fler felbyggen – nu ska Västerås stad bygga rätt från början

Uppdaterad
Publicerad

”Staden är till för alla” står det på Västerås stads hemsida. Men när det ska byggas nytt så har det varit lite si och så med det – framförallt när det gäller utemiljöerna.

– Vi kan bli mycket bättre. Vi måste hitta system där man inte glömmer bort att alla ytor ska vara tillgängliga för alla, säger Vicki Skure-Eriksson (C) ordförande i förskolenämnden.

Om du har byggt ett nytt hus vet du att det är mycket regler att förhålla sig till, och mycket som kan gå fel. Detta gäller även offentliga byggnader. Nu ska politiker och tjänstemän i Västerås få utbildning i hur man bygger med bättre tillgänglighet redan från början.

– Det handlar allt ifrån de som har ansvaret som handläggare som har hand om bygglov till projektledarna som driver projekteten. De måste ha väldigt bra koll på saker som rör detta, säger Thomas Wilhem som arbetar som tillgänglighetskonsult.

– Det är viktigt att man som riktigt liten får vara delaktig och inkluderad. Det är faktiskt en mänsklig rättighet att få vara del av ett samhälle, säger Vicki Skure-Eriksson (C) ordförande i förskolenämden.

Lagen är för svag

Thomas Wilhem anser att det är vanligt med brister i tillgänglighet vid nybyggnation. En anledning är att lagstiftningen är för svag i Sverige, jämfört med övriga Europa där det blir dryga böter vid felaktigheter.

– Jag tror inte att det vid något tillfälle har dömts ut en bot för att det är otillgängligt. Det handlar också om de som gör slutbesiktningar. De utgår naturligtvis från lagen, men lagen är lite för svag enligt min uppfattning, säger Thomas Wilhem.

”Rätt från start”

I bostadsområdet Brandthovda pågår nu bygget av Västerås stads femte konceptförskola. Förskolan beräknas vara klar för inflytt i december 2020.

Så nu kommer den och alla Västerås stads kommande byggen bli rätt från början?

– Det är målet. Nu ska det bli rätt på riktigt från allra första start, säger Vicki Skure-Eriksson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.