Fagersta är en kommun där arbete för allas rätt till heltidsjobb redan pågår. Nu har också Sala startat pilotprojekt. Foto: TT

Fler kommunanställda kan gå från del- till heltid

Publicerad

Ytterligare en kommun i länet påbörjar nu arbetet för att alla deltidsanställda ska kunna få jobba heltid. I Sala inleds nu ett pilotprojekt där anställda inom vård- och omsorg kan gå upp i tid.

De första anställda inom funktionsnedsättningsområdet har fått förfrågan, bland dem personliga assistenter och undersköterskor på boenden. Hittills har 15 av de 27 tillfrågade på tackat ja.

– Det är kvinnodominerade yrken inom just vård och omsorg som har flest deltidstjänster av kommunens alla verksamheter, säger Annelie Björklund, som leder projektet Rätten till heltid i ett pressmeddelande.

Annelie Björklund är projekteldare för ”Rätten till heltid” i Sala. Foto: Sala kommun

– Nu vill vi skapa mer attraktiva arbetsplatser där det ska vara samma villkor för alla. Det finns fler fördelar med heltidsarbete, det ökar jämställdheten, ökar det ekonomiska oberoendet och även lockar till sig nya anställda.

På sikt ska alla deltidsanställda inom Sala kommun kunna få heltidsanställningar.

Fagersta jobbar vidare

Fagersta är en annan kommun där det sedan årsskiftet 2016–2017 redan pågår arbete med det man kallar Heltid som norm. Målet är att 2021 ska alla anställningar i grunden vara heltid.

Enligt kommunals ordförande i Fagersta, Anne-Marie Noppa, har man hittills satt samman en organisation med olika referensgrupper från fack och arbetsgivare som på olika sätt driver arbetet framåt. Det har också kartlagts hur det ser ut med anställningarna i kommunen idag.

”Skräckblandad förtjusning”

Går det här tillräckligt fort tycker ni?

– Det är klart att man helst hade velat att det här skulle vara sjösatt redan. Samtidigt tror jag det är viktigt att skynda långsamt här, att göra rätt från början, Så det blir bra.

Hur ser era medlemmar på idén?

– Med skräckblandad förtjusning skulle jag säga. Naturligtvis är det bra med heltid men man funderar också över vilket priset blir: längre arbetsdagar, att man ska bli mer sliten. Vi har redan ett ganska högt tempo.

Meningen är dock att den som vill fortsätta jobba deltid ska kunna göra det, till exempel genom att ta viss tjänstledighet.

Anne-Marie Noppa, ordf Kommunal Fagersta Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.