Patrik Börjesson, är kyrkogårdsföreståndare och är en av dem som ligger bakom idén. Foto: Svenska kyrkan

Fler låter gräset växa fritt

Publicerad
Fler hoppar nu på trenden att främja den biologiska mångfalden. På Wallinska kyrkogården och i Hallstahammars kommun låter man nu gräset växa fritt.

På Kyrkbacken i Västerås ligger Wallinska kyrkogården. Här har Svenska kyrkan nu inlett ett projekt som gjort att det ser lite mer vildvuxet ut än de flesta kanske är vana vid.

– Det här gör vi för att bidra till mångfalden av både växter och djur, säger Patrik Börjesson, kyrkogårdsföreståndare och den som ligger bakom idén, i ett pressmeddelande.

På de platser där gräs klipps regelbundet hinner det sällan blomma. Genom att istället låta gräset växa så gynnas blombesökande insekter som fjärilar, humlor och solitärbin.

Redan nu planerar kyrkan att utöka de friväxande ytorna. På tur står gräsytorna utanför Wallinska och efter det delar av den Björlingska kyrkogården.

Hallstahammar hoppas på ekonomiska vinster

I Hallstahammar har kommunen valt ut vissa grönytor som idag sköts som prydnadsgräsmattor och ska nu börja sköta dem som högvuxna gräsytor istället.

Förutom att gynna den biologiska mångfalden hoppas kommunen att detta ska göra att man kan omfördela kommunens pengar till underhåll istället för drift. Det kan enligt kommunen handla om att till exempel  laga kantstenar eller röja buskage på platser som annars kan ha fått stå tillbaka på grund av resursbrist.

Parkmiljöer och gräsmattor i direkt anslutning till bostadsgårdar och centrumområden kommer ha samma skötselnivå som tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer