Den svenska vargstammen blir större. Foto: Yvonne Åsell/TT

Fler vargar får skjutas i Västmanland under vinterns licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

Tolv vargar kan komma att skjutas i Västmanland under licensjakten 2022. Det är en fördubbling jämfört med årets jakt.

Reviren som delas mellan Västmanland, Dalarna och Örebro län hör till de mest vargtäta områdena i Sverige. Vid jakten 2021 fanns licens på sex djur, men bara fem sköts. De föregående åren var det ingen licensjakt alls.

Nu bedöms beståndet klara att decimeras med tolv djur och licensjakten startar 2 januari 2022. Jakten pågår sedan tills målet är uppnått, eller som längst till och med den 15 februari.

Stammen har ökat

– Vi kan se att stammen har ökat lite och huvudsyftet med jakten är att minska tätheten, och minska risken för konflikter i området, säger Sofia Sollenberg på Länsstyrelsen Västmanland.

Vargarna i landet har blivit fler mellan de senaste inventeringarna, de har ökat från 365 till 395 individer. Bedömningen är att gränsen för gynnsam bevarandestatus går vid 300 vargar.

Strikt skyddad art

– I årets tilldelning har man ändå lagt sig på en risk att hamna under 300 individer. Vargen är en strikt skyddad art och det finns ju riksdagsbeslut på att vi ska ha en gynnsam bevarandestatus, samtidigt som den inte påtagligt ska försvåra för de som har tamdjur och hänsyn ska tas till de människor som bor och verkar i området, säger Sofia Sollenberg.

Inventeringen av vargstammen är klar i mars varje år, därefter används en avancerad modell för att beräkna utvecklingen och det är den modellen som ligger till grund för beslutet om licensjakt. Fram till jaktstart görs ytterligare inventeringar som eventuellt kan påverka jaktkartan, men inte antalet djur.

Tilldelning per revir i Västmanland

  • Haraldsjön (delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro): 6 individer får skjutas
  • Snösjön (delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro): 6 individer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.