Foto: Robert Gustavsson/SVT

Flera anmälningar om våld mellan boende på ungdomshemet Sundbo

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i januari i år har fem händelser på SiS ungdomshem Sundbo anmälts till IVO enligt lex Sarah. Det gäller flera händelser då ungdomar blivit utsatta för våld av andra ungdomar på ungdomshemmet.

– Så fort vi misstänker missförhållande ska det utredas, säger Kristin Wahnström, biträdande institutionschef.

Den senaste händelsen inträffade i slutet av mars och då en ungdom ska ha blivit utsatt för våld av tre andra ungdomar. Enligt anmälan ska händelsen inträffat i ett av avdelningens rum, då ingen personal befann sig i rummet. 

Efter anmälningarna har ungdomshemmet vidtagit flera åtgärder och en av dem är en omorganiserad avdelning. 

– Den avdelning som varit extra drabbad har nu blivit en utredningsavdelning. Där kommer ungdomarna vara en period på åtta veckor, så vi får en större genomströmning. Det då vi ser att det ofta blir problem med ungdomskonstellationer, berättar Kristin Wahnström, som är biträdande institutionschef. 

Hittills har de inte sett någon effekt av åtgärden eftersom att det har gått så pass kort tid.

Gällande antalet anmälningar menar Kristin att det inte är särskilt många, utan de ser hellre fler anmälningar och att de utreds och tas på allvar, än att det inte anmäls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.