Foto: Melker Blomberg / SVT

Företagsledare häktad i grova jaktbrottshärvan

Uppdaterad
Publicerad

En företagsledare i mellansverige häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott bland annat. Jaktbrottshärvan blev känd den gångna helgen och under tisdagen hölls häktningsförhandlingar i Västmanlands tingsrätt mot fyra män som misstänks för inblandning. Enligt uppgifter till SVT känner de fyra varandra.

Totalt misstänks fem män för en rad jaktbrott.

Enligt åklagare har de bland annat dödat varg, lodjur och kungsörn illegalt.

En man i övre 60-årsåldern, en företagsledare i Mellansverige, häktas skäligen misstänkt för grovt jakthäleri, ett brott som ska ha inträffat i februari i år. Han häktas även på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott. Mannen nekar helt och hållet till anklagelserna, enligt försvarsadvokaten.

En man i 60-årsåldern häktas skäligen misstänkt för grovt jakthäleri i Norbergs kommun. Brott som enligt åklagaren inträffade i februari i år. Mannen nekar till alla anklagelser.

– Min klient är helt lugn inför det här, han är oskyldig och bevisningen är tunn, säger försvarsadvokat Per Svedlund till SVT Västmanlands reporter på plats i tingsrätten.

En man i 30-årsåldern häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Även han nekar till brott.

En man i 55-årsåldern häktas skälingen misstänkt för grovt jaktbrott, förberedelse till grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förgöring.

En femte misstänkt släpptes på måndagen

Under måndagen valde Västmanlands tingsrätt att inte häkta den femte mannen som misstänks vara inblandad i jakthärvan, en man i 50-årsåldern. Tingsrätten anser att förundersökningen inte är tillräcklig för att nå upp till skälig misstanke.

Den som gör sig skyldig till grovt jaktbrott kan dömas till fängelse i lägst sex månader och som högst fyra år.

När rätten bedömer om brottet är grovt beaktar den särskilt om det exempelvis avsåg ett hotat, sällsynt eller annars särskilt skyddsvärt vilt, eller om det utförts vanemässigt eller större omfattning. Om brottet utförts med otillåten hjälp av ett motordrivet fortskaffningsmedel eller med en särskilt plågsam jaktmetod är också sådant som gör att brottet kan ses som grovt.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.