Bilderna är tagna strax före klockan 11.30 på fredagen, på väg över E18 vid Sörstafors i Hallstahammars kommun. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Flera olyckor på E18 under natten – inre befäl: ”Extremt halt”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till fredag slog blixthalkan till i länet och bland annat tre lastbilar körde av vägen på E18.

– De har kanat av vägen, upp på mitträcket, ned i diket och ställt sig på tvären – alla möjliga varianter har vi sett. Vi uppmanar alla att köra extremt försiktigt, säger Hans Tollbom, inre befäl på Räddsam Mälardalen.

Flera olyckor har under fredagen orsakat långa köer på E18.

Klockan 01.25 kom första larmet till Räddsam Mälardalen. En lastbil hade kört av E18 mellan Arboga och Köping, strax efter Gräsnäs, i riktning mot Köping.

En dryg timme senare, klockan 02.36, vickade ytterligare en lastbil ned i diket på E18. Den här gången vid Skälbymotet i riktning mot Enköping. Bärgare jobbar fortfarande med lastbilen och Trafikverket beräknar att vägen kommer att vara avstängd fram till klockan 13 på fredagen.

Några minuter senare, klockan 02.44, fick ytterligare en lastbil sladd och la sig på tvären över E18. Platsen var strax innan första olyckan mellan Arboga och Enköping.

Utöver dessa olyckor var det flera mindre olyckor i länet under natten och morgonen. Och på förmiddagen har det fortsatt med flera larm till SOS om trafikolyckor i länet som orsakat köer på bland annat E18.

En man fick föras till sjukhus efter att hans lastbil vält ner i diket på väg 256 söder om Norberg på fredagsförmiddagen.

– Både kommunen och Trafikverket är ute och saltar och sandar men eftersom det kommer mer regn kyls det på och nya isbanor skapas helatiden. Det betyder att det kan vara fläckar av ishalka, säger Hans Tollbom som haft en hektiskt natt.

Även skolbussarna har påverkats av väglaget. I Hallstahammar, Surahammar, Köping, Arboga och Kungsör har valt att ställa in sina skolbussar.

Västmanlands länstrafik (VL) valde att stänga trafiken tillfälligt där halkan var som värst.

– Under tidig morgon rullade ingen trafik ut från Köping, och begränsat med trafik i Fagersta, säger Niclas Ögren, trafikchef Svealandstrafiken.

Linjerna som trafikerar Tidö Lindö, Tortuna och Sevalla i Västerås hade också störningar. Vid tiotiden kunde dock VL:s trafik rulla på som vanligt.

Lastbilssläpet som välte på E18, i höjd med Skälbymotet i Västerås, kommer enligt preliminära uppgifter att begränsa framkomligheten fram till klockan 13 på fredagen. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.