Foto: SVT

Flygplatsens förra ordförande utreds för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad
Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning efter att Lena Söderberg (S), före detta ordförande i styrelsen för Västerås flygplats, har anmälts för brott mot aktiebolagslagen.

Det är en privatperson som har anmält Lena Söderberg till Ekobrottsmyndigheten. Det misstänkta brottet uppges vara att hon inte gav alla styrelseledamöter tillfredsställande underlag gällande avtalet med flygbolaget Nextjet.

Kammaråklagare Stig Ernsund säger att det anmälda brottet kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader.

– Det är en väldigt ovanlig anmälan, ett ovanligt ärende, just brott mot aktiebolagslagen. Vi vidtar nu inledande åtgärder men det är fortfarande osäkert vilka åtgärder som kommer att behöva göras, säger Stig Ernsund.

Han har haft ett möte med en utredare, en polis, som ska undersöka om brott har begåtts.

Förlorade 25,5 miljoner på avtalet

Den nu nedlagda flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors blev en svidande förlustaffär för flygplatsen. Den upphandlades med flygbolaget Nextjet i somras. Västerås flygplats la 9,3 miljoner kronor på att starta upp avtalet, och nästan dubbelt så mycket att avveckla det – efter bara en månad.

Läs mer: Flygplatsens förluster 2016 mer än 64 miljoner

Biljettförsäljningen gav ett tillskott på två miljoner kronor. Det innebär att slutnotan för försöket att starta en flyglinje mellan Västerås och Helsingfors blev 25,5 miljoner kronor.

Förfarandet kring avtalet med Nextjet får kritik i flygplatsbolagets revisionsberättelse, just för att beredningen av ärendet ska ha varit otillräcklig.

Får inte ansvarsfrihet

Kommunstyrelsen i Västerås har sedan tidigare beslutat att inte bevilja ansvarsfrihet för flygplatsbolagets tidigare styrelse. Politikerna uppgav dock att de inte tänkte gå vidare och stämma den tidigare styrelsen.

SVT Nyheter Västmanland söker Lena Söderberg för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya flyglinjen från Västerås till Helsingfors

Mer i ämnet