Karl Nielsen har varit biografmaskinist i Arboga sedan 1973: ”Jag tror biograferna kommer finnas kvar i framtiden” Foto: Melker Blomberg / SVT

Flyttade premiärer, streamingtjänster och corona – tuffa tider för biograferna

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har fört med sig utmaningar även för de svenska biograferna. På biografen i Arboga kämpar man på trots färre besökare.

– Året började väldigt bra. Sen när coronan kom så dök alla siffror. Det rasade ner. Vi hade filmer ända in i maj, men det kom färre och färre. Sen tog vi ett uppehåll, säger Elisabeth Leijon Karlsson, ordförande på Arboga Biografförening.

I mitten av september öppnade biografen i Arboga upp igen. Det var trögt i början med besökare men sedan kom det fler och fler. Speciellt barnfilmerna går bra.

– Vi har spärrat av varannan rad och satt upp plexiglas på våra diskar. Vi tar bara kortbetalning för att slippa hantera mynt och sedlar. Sen har vi tillgång till handsprit, visir, munskydd och handskar. Så jag hoppas och tror att folk känner sig trygga, säger Elisabeth Leijon Karlsson.

Coronaviruset i Västmanland

Det stora problemet för biograferna är att de stora filmernas premiärer skjuts fram och samtidigt börjar streamingtjänsterna släppa sina filmer digitalt istället för på bio.

– De försöker till exempel tydligen sälja den nya Bondfilmen till en streamingtjänst nu och det är ju jättetråkigt. Då hoppas jag som att de gör som de har börjat med att man får en månad på sig att se den på bio och sedan släppa den där, säger Elisabeth Leijon Karlsson.

I klippet besöker SVT biografen i Arboga – följ med bakom ridån och in i maskinrummet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet