Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till infektionskliniken i Västerås under tredje coronavågen Foto: Melker Blomberg/SVT

Läkaren Cherin Kamil om tredje vågens stora utmaningar – följ med till infektionskliniken i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tredje vågen i Västmanland har hittills betytt färre sjukhusvårdade och färre avlidna jämfört med andra vågen. Även om trycket är mindre på sjukvården nu är det fortfarande ett tjugotal personer som ligger inne som är allvarligt sjuka på infektionskliniken i Västerås.

SVT har besökt infektionskliniken på sjukhuset i Västerås även tidigare under pandemin. Då behövdes det fler covidavdelningar, personalen var inte vaccinerad och behandlingen mot sjukdomen var inte lika utvecklad.

– Nu finns det en behandlingsarsenal, men det är inte alla som ska ha alla preparat. Nu är utmaningen att förstå vilka patienter som ska ha vilka läkemedel och vid vilken tid, säger Cherin Kamil, verksamhetschef och infektionsläkare.

Västmanland har varit mer förskonat än regionerna runt omkring under perioden och har därför kunnat ta emot patienter från andra län på både infektionskliniken och iva.

I klippet berättar Cherin Kamil mer om läget, tredje vågens utmaningar och när hon tror det kommer återgå till en mer normal tillvaro.

Foto: Melker Blomberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet