Dålig likviditet trots stort utbud av smala filmer och direktsänd opera Foto: Daniel Brodén, SVT

Elektra måste göra sig av med personal

Publicerad

Folkets bio-koncernen går bra, om man tittar på hela landet. Flera av biograferna ökade sin omsättning med mellan 30 och 5 procent förra året. Men i Västerås går det sämre. Nu riskerar den anrika biografen Elektra att varsla tre av fem anställda.

Den anrika biografen, som fyller 30 år i år, har ett stort utbud av Europeiska spelfilmer och smala filmer som inte visas på de större biograferna. Dessutom visas dokumentärfilmer och direktsänd opera från olika delar av världen. Trots det går inte ekonomin ihop.

Roland Nilsson, ordförande Elektra Foto: Daniel Brodén, SVT

– Vi kanske är dåliga på att marknadsföra oss. Säger ordföranden Roland Nilsson, Vi har höga kostnader och många anställda. De andra biograferna i koncernen drivs till stor del av frivilliga.

Likviditeten är dålig delvis på grund av allt högre kostnader för filmerna och personalkostnader. Men den främsta anledningen är att folk inte kommer för att se filmer. Fem anställda kommer därför troligen att bli två om inte folk börjar gå på bio igen.

– Det är jättetråkigt att många som är födda i Västerås inte känner till Elektra. Jag tror att Västerås är för litet för kvalitétsfilm, avslutar Roland Nilsson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer