Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) tog på onsdagen emot namnunderskrifter som nu möjliggör en folkomröstning i frågan om Västerås flygplats. Foto: Melker Blomberg/SVT

Möjlig folkomröstning om flygplatsen – här lämnas namnunderskrifterna in

Uppdaterad
Publicerad

I dag har över 18 500 namnunderskrifter lämnats in till politikerna i Västerås, av folkinitiativet för Västerås flygplats framtid. Underskrifterna gör det enligt lag möjligt att genomföra en folkomröstning om flygplatsen.
– Det är över mina vildaste fantasier, säger Marcus Pihlflykt, en av initiativtagarna bakom namninsamlingen.

På onsdagen samlades initiativtagarna bakom den folkinitierade folkomröstningen, tillsammans med andra frivilliga, för att tåga till Västerås stadshus med namnunderskrifterna.

På andra våningen i stadshuset tog Anders Teljebäck (S), kommunalråd, och Lars Kallsäby (C), kommunfullmäktiges ordförande, emot underskrifterna.

– De har legat i, säger Anders Teljebäck (S).

Ännu inte helt klart

För det ska bli en folkomröstning krävs att fler än tio procent av de röstberättigade i kommunen skrivit under folkinitiativet. I dagsläget verkar betydligt fler än så skrivit under.

Därefter ska beslut fattas i kommunfullmäktige, och där behöver fler än en tredjedel av ledamöterna rösta igenom en folkomröstningen. Resultatet av en folkinitierad folkomröstning är dock endast rådgivande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet