Den 19-åriga kvinnan giftes bort mot sin vilja. Foto: Ur polisens förundersökning

Föräldrapar från Västerås döms till fängelse för tvångsgifte

Uppdaterad
Publicerad

I somras gifte ett föräldrapar i Västerås bort sin 19-åriga dotter mot hennes vilja. Nu döms föräldrarna för äktenskapstvång – det är den andra domen i sitt slag i Sverige.

Västmanlands tingsrätt dömer pappan till fängelse i ett år och fyra månader för äktenskapstvång och ofredande.

Mamman döms till fängelse i ett år för äktenskapstvång. De döms mot sitt nekande.

Tingsrätten anser att den 19-åriga dottern har gjort ett mycket trovärdigt och tillförlitligt intryck. Hon har inte överdrivit sin berättelse, hon har heller inte kunnat beslås med felaktigheter och motsägelser.

19-åringen anses trovärdig

Att dottern, med tanke på den bakgrund hon har, skulle beljuga föräldrarna för att försöka få dem dömda är osannolikt, enligt tingsrätten.

När det gäller föräldrarna anser tingsrätten att de inte alls gjort samma trovärdiga och tillförlitliga intryck. Tvärtom. Istället har de velat förringa hederns betydelse i familjen.

Anledningen till att dottern skulle giftas bort var att hon för tre år sedan hade en relation med en jämnårig kille och de hade sex. Därför skulle hennes heder återupprättas genom att hon gifte sig med en kusin i Kurdistan.

Gifte sig – för att slippa bli slagen

Men 19-åringen vill inte gifta sig. Under rättegången, sa hon via länk från okänd plats, att hon gifte sig för att slippa bli slagen.

Under tiden hade 19-åringen fått kontakt med en representant i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, och via Snapchat smidde de planer på hur hon skulle kunna ta sig till Sverige. Även 19-åringens bror var delaktig i planerna.

De konversationerna utgör en viktig stödbevisning, anser tingsrätten. Slutligen, skriver tingsrätten i sin dom, att 19-åringen inte alls ser särskilt glad och lycklig ut på de sekvenser av bröllopsfilmen som spelades upp under huvudförhandlingen. Tingsrätten slår fast att 19-åringen inte gifte sig av fri vilja utan att hon förmåddes att göra det.

Blev bespottad och kallades för hora

19-åringens pappa döms även för ofredande sedan han spottat på henne och upprepade gånger kallat henne för hora.

Föräldrarna döms också att betala ett skadestånd till dottern på sammanlagt 90.000 kronor.

Kammaråklagare Jessica Wenna:

– Jag kan konstatera att tingsrätten delar min bedömning. Domen är en upprättelse för målsäganden och jag hoppas att domen får spridning och att det blir allmänt känt att det här agerande inte är tillåtet. Och att man faktiskt kan få ett ganska långt fängelsestraff för det här, säger Wenna.

Kammaråklagare Jessica Wenna.

19-åringens advokat, Gunilla von Wachenfeldt, är nöjd med tingsrättens dom.

– Den är bra och den kommer att bli vägledande. Domen är oerhört viktig för alla flickor i den situationen, säger hon.

Vad säger 19-åringen?
– Hon är nöjd men givetvis tudelad eftersom det rör sig om hennes föräldrar.

Pappans försvarsadvokat Jöran Flood säger att hans klient inte är nöjd med domen.

– Vi kommer att överklaga.

LÄS MER: Vad säger lagen om äktenskapstvång?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt tvångsgifte i Västerås

Mer i ämnet