Foto: Ur polisens förundersökning

Gick med på giftermål – för att slippa bli slagen

Uppdaterad
Publicerad

19-åringen trodde att hon åkte på en vanlig familjesemester. I stället blev hon bortgift – mot sin vilja – med en kusin. I dag inleds rättegången mot hennes föräldrar.

Föräldrarna, som bor i Västerås, har suttit häktade sedan den 23 augusti och de är åtalade för äktenskapstvång och ofredande.

Föräldraparet nekar till brott och pappan menar att flickan istället har ångrat giftermålet men att hon inte vill säga som det är på grund av skam.

Inledningsvis, i polisförhören, ville inte mamman kännas vid att dottern både förlovat och gift sig under semestern.

LÄS MER: Kammaråklagaren: Ett allvarligt brott

Deras dotters bild av vad som hänt skiljer sig markant, vilket framkommer i polisens förundersökning.

Enligt 19-åringen har hon levt i hederskontext – efter skolan var hon tvungen att gå raka vägen hem. Hon fick inte träffa kompisar eller göra något på sin fritid. Till skillnad från hennes bröder som enligt förhören verkar ha fått leva ett vanligt och fritt tonårsliv.

En av bröderna ska dessutom ha gjort allt för att övertala sina föräldrar att stoppa bröllopet.

Anledningen till giftermålet var att 19-åringens heder skulle återupprättas. Hon hade tidigare haft en intim relation med en jämnårig, vilket föräldrarna upptäckt.

– Hedern sitter mellan benen hos en kvinna, säger brodern i polisförhör.

LÄS MER: Föräldrarna nekar till tvångsgifte

19-åringen säger att hon inte anade någonting när familjen planerade en månadslång vistelse i Kurdistan. Hon trodde det var en vanlig semester och de köpte presenter till släkten. Hennes mamma ska ha bett henne packa ner klackskor i fall att det skulle bli något bröllop. 19-åringen tänkte att det kunde röra någon kusins bröllop. ”Det brukar kunna vara så”, enligt 19-åringen.

Väl framme i Kurdistan ska hon ha fått frågan om hon ville gifta sig med sin kusin. Hon kände att hon inte hade något val – pappan ska annars ha hotat att låsa in henne och ta ifrån henne mobiltelefonen.

Enligt en av 19-åringens bröder visade systern tydligt att hon inte ville gifta sig. Hon var inte glad, satt tyst och när hon sa emot pappan svarade han med att slå henne.

LÄS MER: Bortgift under sommarlovet – föräldrarna häktade

I hemlighet etablerade 19-åringen kontakt med en medlem i föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”. Via snapshat planerade de en rymning men planerna upptäcktes. När 19-åringen vägrade säga vem hon pratat med ska de ha ”förhört” henne en hel natt. När hon inte svarade blev hon slagen.

Bröllopet genomfördes och föräldrarna åkte hem till Sverige.

Samtidigt hade kvinnan i föreningen larmat polisen och när föräldrarna landade på Arlanda greps de av polisen.

Den 19-åriga kvinnan lever i dag på ett skyddat boende och hon kommer inte närvara personligen vid rättegången utan via länk.

LÄS MER: ”Information om tvångsgifte sprids för dåligt”

Straffet

Visa

Brottet äktenskapstvång gäller den som genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmår en person att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Straffet för äktenskapstvång är fängelse i högst fyra år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt tvångsgifte i Västerås

Mer i ämnet