Flickans två föräldrar är häktade misstänkta för äktenskapstvång. Foto: SVT / TT

Åklagaren: Familjen styrs av hedersnormer

Uppdaterad
Publicerad

Föräldraparet utsatte dottern för ett brott i hederns namn då de gifte bort den 19-åriga dottern. Därför ska de dömas till fängelse i över ett år.

Det sa kammaråklagare Jessica Wenna i sin plädering då rättegången avslutades mot de två föräldrar i Västerås som i över en månad har suttit häktade, misstänkta för äktenskapstvång.

– Motivet var att återupprätta familjens heder. Allt förändrades då föräldrarna fick veta att dottern förlorat oskulden, det var därför hon var tvungen att gifta sig, sa Wenna.

Åtalet styrks av chattarna mellan systern, brodern och den kvinna från föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”, GAPF,  som hjälpte 19-åringen. Likaså hennes kompisars vittnesmål, menade åklagaren.

LÄS MER: Jag trodde jag skulle bli dödad i Kurdistan

Kompisarna berättade att de aldrig umgåtts på fritiden med 19-åringen, aldrig fikat, gått på stan och shoppat eller varit på bio med henne.

– Hon fick inte det för sina föräldrar, sa en av kompisarna.

Åklagaren tryckte också på betydelsen av vittnesmålet från representanten från GAPF som låg bakom att 19-åringen kom tillbaka till Sverige.

– Utifrån hennes erfarenhet rör det sig här om ett solklart fall av hedersproblematik. Vittnet i fråga sitter också i det nationella kompetensteam som finns i Östergötland och som är till för att stötta hela det svenska rättsväsendet i hedersproblematikfrågor, sa Wenna.

LÄS MER: Kammaråklagaren: Ett allvarligt brott

19-åringens bröder, som i dag var kallade att vittna, avstod. Som nära anhöriga behövde de inte heller vittna.

– Det blev en knepig situation, sa en av bröderna efteråt till SVT Västmanland.

Och att bröderna avstod möttes av stor förståelse bland juristerna. Den äldsta brodern, som var beredd att fly från Kurdistan med systern, fick istället beröm för sitt mod av systerns advokat Gunilla von Wachenfeldt.

Ovanligt god bevisning

– Han har hamnat i ett dilemma, han har suttit i en rävsax, det framgår av de meddelande han skrivit. Han var beredd att fly med sin syster men det skulle innebära att han själv måste lämna familjen helt och hållet. Jag väljer också att tolka den äldre broderns beslut i dag som att han bekräftar allt det som finns i skrift, om det hade varit fel så hade han vittnat om det och sagt att det inte stämde. Den skriftliga bevisningen är osedvanligt bra i det här fallet, sa Gunilla von Wachenfeldt.

Det finns bara en dom sedan tidigare i Sverige när det gäller brottet äktenskapstvång. En man i Landskrona fälldes för att ha tvingat sin då 23-åriga dotter att gifta sig med en man hon inte kände i Afghanistan. När domen föll i Lunds tingsrätt i juli förra året var den unik i sitt slag. Och rätten bedömde straffvärdet som högre eftersom brottsligheten var hedersrelaterad.

LÄS MER: Föräldrarna nekar till tvångsgifte

Föräldrarnas försvarsadvokater, Jöran Flood och Katerina Tomis Blissinger, menade att åtalet skulle ogillas i sin helhet.

– Det här är en verkligen tragisk händelse i familjen, men denna heder som det ständigt pratas om, de är inte styrda av den. Varför ska vi inte lita på föräldrarna? sa pappans advokat Jöran Flood i sin plädering.

Försattes på fri fot

Katerina Tomas Blissinger, som försvarat mamman, menade att ord står mot ord.

– I det här fallet finns inga vittnen, det är ingen som har sett något, det finns en skriftlig chattkonversation, ja, men går det att dra några säkra slutsatser att det är brodern som har skrivit? sa Blissinger.

Den 19-åriga dottern har bott på ett skyddat boende sedan hon kom hem till Sverige.

Åklagaren yrkade på att föräldrarna skulle sitta kvar i häktet med tanke på flyktfaran, försvarsadvokaterna sa att det inte fanns någon. Efter en kortare överläggning beslutade rätten att försätta föräldrarna på fri fot.

Den 4 oktober meddelar tingsrätten sin dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt tvångsgifte i Västerås

Mer i ämnet