Hyresmarknadskommittén hanterar hyresvister om den årliga hyresförhandlingen mellan Sveriges Allmännyttas och Hyresgästföreningens parter. Foto: TT

Förhandlingarna om hyrorna har avbrutits i Sala, Hallstahammar och Västerås

Uppdaterad
Publicerad

De tre kommunala bolagen Salabostäder, Hallstahem och Mimer har nu avbrutit förhandlingarna om 2021 års hyror med Hyresgästföreningen. Parterna har inte kommit överens och nu får centrala hyresmarknadskommittén, HMK, säga sitt.

I Sala yrkade Salabostäder på att få höja hyrorna med 2,8 procent. Efter ett antal förhandlingstillfällen ska parterna inta ha stått långt ifrån varandra, men lyckades ändå inte nå en överenskommelse.

I Hallstahammar har bostadsbolaget Hallstahem reviderat sin initiala höjning på 2,3 procent till ett yrkande på 2,1 procent. Hyresgästföreningen anser dock att 0,5 procent vore acceptabelt ett pandemiår som 2021. Det framgår av Hyresgästföreningens pressmeddelanden.

I Mimers fall stod parterna väldigt långt ifrån varandra. Mimer gick ner från ursprungsyrkandet 2,7 till 2,3 procent, medan Hyresgästföreningen tyckte att det räckte med 0,5 procent, skriver tidningen Hem & Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.