Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när SVT:s reporter reder ut vad pengarna använts till: ”Kan ha använts till vad som helst Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Oklart hur 66 miljoner till kvinnohälsovård använts – Västmanlands förlossningsmiljarder gick till ”ramuppräkningar”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av det statliga bidraget som skulle gå till kvinnohälsovård i Region Västmanland kan ha använts till andra ändamål. Det visar en granskning som SVT Nyheter Västmanland och Uppdrag granskning gjort.

Statens riktade satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa, de så kallade ”förlossningsmiljarderna” har gett Region Västmanland 155 miljoner kronor mellan 2015 och 2020.

SVT Västmanland och Uppdrag granskning har gått igenom alla insatser regionen har redovisat, och då saknas uppgifter om hur nästan hälften av pengarna har använts. 66 miljoner kronor, eller 47,9 procent av bidraget, har inte redovisats.

Det stämmer relativt bra med politiska handlingar. I ett remissvar 2020 framgår att Region Västmanland har använt 60 miljoner ur förlossningsbidragen till andra ändamål än det var tänkt mellan 2015 och 2019.  

Delar av de 60 miljoner kronorna har använts till ”att säkra att regionen når god ekonomisk hushållning” och för att ”upprätthålla de ordinarie, generella ramuppräkningarna till förvaltningarna”, enligt interpellationssvaret.

I klippet berättar SVT:s reporter hur delar av förlossningsmiljarderna i Västmanland använts – och inte använts

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet