Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Ann-Cathrine Jungar vad som kan avgöra om kommunfullmäktige följer en folkomröstning eller inte. Foto: SVT

Forskaren: ”Vid ett högt valdeltagande tenderar makthavarna att följa folkomröstningens utslag”

Publicerad

Lokala folkomröstningar, som den stundande om Västerås flygplats, har blivit vanligare de senaste tio åren. Och enligt en färsk rapport är det oftare som politikerna tenderar följa omröstningens utslag när valdeltagandet varit högt.

Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns högskola, har tittat på folkomröstningar mellan 2011 och 2020. Specifikt de 31 under perioden som, likt omröstningen kring Västerås flygplats, tillkommit efter ett folkinitiativ.

Valdeltagandet har legat på omkring 50 procent, vilket också är vad man räknar med i Västerås.

Formellt sett är de lokala folkomröstningarna rådgivande och beslutsmakten ligger i kommunfullmäktiges händer. Kommunfullmäktige har dock under perioden oftare valt att inte följa folkomröstningens resultat.

– I sex av tio folkomröstningar väljer kommunfullmäktige att inte respektera folkomröstningens utslag, säger Ann-Cathrine Jungar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet