Följ med in bland valsedlar, handsprit och skärmar – ”I det allra heligaste” ler valsamordnare Mikael Stenås. Foto: SVT

Följ med ner i ”valgrottan” – folkomröstningen om Västerås flygplats har förberetts i månader

Uppdaterad
Publicerad

I källarlokaler under stadshuset i Västerås har förberedelserna inför folkomröstningen om flygplatsen pågått i tre månader. Budgeten på cirka fyra miljoner kronor ser för tillfället ut att i stort räcka till.

– Till exempel var det viktigt för oss att det bara är en röstsedel. Det underlättar hanteringen, säger valsamordnare Mikael Stenås.

Vill du att Västerås stad avvecklar verksamheten som bedrivs i flygplatsbolaget?  Det är frågan Västeråsarna ska ta ställning till senast den 21 mars 2021.

Det är första gången en folkinitierad omröstning hålls i Västerås. Att det dessutom görs i pandemitider har ställt ännu högre krav på förberedelser och planering.

Framtiden för Västerås flygplats

För att slippa uppfinna hjulet på nytt, har Västerås stads valsamordnare tittat mycket på hur andra kommuner i landet löst sina folkomröstningar.

– Tre månader är inte jättelång tid till förberedelser, vi har ju aldrig gjort det här förut men just nu ser allt bra ut, säger Mikael Stenås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet