Som SVT tidigare rapporterat var intresset för utbildningen stort. 400 personer sökte till de 40 platserna vid första antagningstillfället. Foto: TT / SVT arkiv

Försöket med betald lärarutbildning på MDH pausas

Uppdaterad
Publicerad

Lärarstudenterna skulle få plugga med lön och slippa ta studielån men nu pausas försöket med den betalda lärarutbildningen på Mälardalens högskola. Anledningen är svårigheten att få till anställningarna ute i samarbetskommunerna.

–  Vi kan inte anta fler studenter än att vi kan garantera att det finns anställningar till dem att söka ute i kommunerna, säger Pia Lindberg, akademichef utbildning, kultur och kommunikation.

– Vi har försökt in i det sista för att lösa de delar som måste lösas för att kunna öppna ansökningen till hösten. Men vi behöver ha möjlighet att ta in 25 studenter i utbildningen för att det kostnadsmässigt ska vara försvarbart att starta, och det är vi en bit ifrån.

Startades i höstas

VLT var först med att rapportera att den betalda lärarutbildningen, som startades i höstas, nu läggs på is.

Pia Lindberg, akademichef MDH

De studenter som redan är inne i utbildningen och har anställningar påverkas dock inte av beslutet.

– Jag skulle vilja säga att vi pausar. Men redan i vår kommer vi att bjuda in samarbetskommunerna till dialogmöte för att se om vi kan skruva åt eller göra om konceptet så det underlättar för och gynnar dem på olika sätt.

– Och om det finns andra sätt att gemensamt försöka lösa den lärarbrist som råder, säger Pia Lindberg, akademichef utbildning, kultur och kommunikation.

Så fungerar utbildningen

Genom ett samarbete med nio kommuner runtom i Västmanland och Sörmland skulle studenterna, samtidigt som de studerade med en studietakt på 75 procent på MDH, också erbjudas en halvtidstjänst i någon av samarbetskommunerna.

Utöver sitt studiestöd skulle studenterna då också få lön – upp till 18 000 kronor i månaden och slippa ta lån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.