3 viktigaste på dansgolvet: Det tittar domarna på under SM Foto: Jenny Berggren/SVT

Första gemensamma SM i dans

Uppdaterad
Publicerad

För första gången arrangeras nu ett gemensamt SM i dans. I dagarna tar över 3000 dansare plats på dansgolven i Västerås för att göra upp om SM-titlarna i bland annat tiodans, modern dans och disco.

Tidigare har man ordnat separata SM-mästerskap för varje kategori, men nu vill man samla danssverige på en plats för att också minska avståndet mellan disciplinerna, berättar tävlingsgeneralen.

– Bland annat visa bredden det finns på dans. Man ska få ta del av varandras kategorier och kanske bli lite intresserad av något annat. Om jag nu håller på med disco till exempel, kanske man börjar med jazzdans eller tiodans eller något annat, säger Henrik Anvemyr.

Henrik Anvemyr, SM-general Foto: SVT

Under helgen ska över 3000 dansare från 45 svenska städer inta golven i Västerås. Det sägs vara det största dansarrangemanget i Norden.

Vad finns för utmaningar i att arrangera ett så stort dans-sm?

– Utmaningen är ju att det ska flyta på, att det ska vara trevligt att vara här och att alla ska synas ändå i ett sådant här stort arrangemang. Också att kunna ta hand om gästerna i stan. Vi började ju med det här i oktober någon gång med att försöka boka upp hotellrum, restauranger och skapa samarbeten med arrangörer nere på stan. Vi vill att det ska synas över hela stan att vi gör ett dansarrangemang.

Och hur har det gått såhär långt?

– Jo det går ju som en dans hittills, skrattar Henrik Anvemyr, SM-general.

Dansgruppen Popcorn från Flex showdansskola i Stockholm gör sitt allra första SM. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.