Foto: Melker Blomberg/SVT

Fortsatt betald lärarutbildning på Mälardalens högskola

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar på arbetsintegrerad lärarutbildning för att öka antalet sökande till lärarutbildningarna. MDH tilldelas 2,5 miljoner kronor. Det är en del i att möjligheten att plugga till lärare med lön på Mälardalens högskola (MDH) kommer kunna återupptas efter stoppet i våras.

Tanken med satsningen är att lärosätena som får del av pengarna ska kunna utveckla verksamheten med arbetsintegrerad lärarutbildning med syfte att fler ska kunna studera på det sättet, på fler platser i landet.

– Pengarna ska gå till exempelvis utveckla och genomföra utbildningen, samordning med huvudmän och rekryteringsinsatser, säger pressekreterare Amanda Borg hos Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Pengarna går inte till ersättning för studenternas lönekostnader, de betalar huvudmännen där studenten jobbar för de procent hen jobbar.

Studenterna fick innan det pausades arbeta på halvtid samtidigt som de pluggade i 75 procents takt jämfört med den ordinarie utbildningen och fick 18 000 kronor i ersättning för arbetet och slapp därmed ta studielån.

– Satsningen från regeringen innebär att Mälardalens högskola ges möjlighet att fortsätta utveckla konceptet med arbetsintegrerad lärarutbildning och vi planerar för en omarbetad variant som ska kunna starta redan hösten 2020, säger Pia Lindberg, akademichef på Mälardalens högskola.

Förslagen om arbetsintegrerad lärarutbildning bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen satsar 30 miljoner på arbetsintegrerad lärarutbildning – här är lärosätena som får pengar

Umeå universitet, 3 miljoner 

Linköpings universitet, 2 miljoner 

Karlstads universitet, 3 miljoner 

Malmö universitet, 3 miljoner 

Mälardalens högskola, 2,5 miljoner 

Högskolan i Borås, 2 miljoner 

Högskolan Dalarna, 5 miljoner 

Högskolan i Gävle, 1,5 miljoner 

Högskolan Kristianstad, 3 miljoner 

Högskolan Väst, 3 miljoner 

Södertörns högskola, 2 miljoner

Källa: Utbildningsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.