I Köping färdigställs 61 nya lägenheter med inflytt i juli och september. Alla lägenheter är redan uthyrda. Foto: SVT/Jenny Berggren

Bostadsbyggandet i länet hinner inte ikapp befolkningsökningen

Publicerad

I länets nio av tio kommuner är det fortsatt bostadsbrist. Det visar årets bostadsmarknadsanalys för Västmanland. Orsaker är enligt kommunerna höga kostnader för att bygga, svårt för privatpersoner att låna pengar och för lite byggklar mark.

Analysen görs av länsstyrelsen som varje år har i uppgift att analysera bostadsmarknaden i länet.

– Det är glädjande att det byggs mer och mer i länet, sen är det fortsatt generell brist och speciellt för särskilda grupper där man behöver titta lite närmare på hur man löser behovet av bostäder även för dem, säger Victor Zakrisson på Länsstyrelsen som skrivit rapporten.

Ungefär 60 % fler bostäder påbörjades 2017 jämfört med 2016 men det sker en befolkningsökning som bostadsbyggandet inte har hunnit ikapp. 

Underskott på bostäder för grupper med mindre ekonomi eller särskilda behov såsom äldre och personer med funktionsvariation har ökat. 

Mindre hyreslägenheter saknas

Mindre hyreslägenheter är något alla kommuner uppger att de behöver mer av och de ser redan effekter av det investeringsstöd som regeringen beslutat om.

– Vi har beviljat investeringsstöd till 468 hyresbostäder, säger Victor Zakrisson funktionledare för planering och byggande på Länstyrelsen.

Det kommunerna anger som huvudskäl till att de inte kan bygga mer är brist på byggfärdig mark, höga byggkostnader och svårigheter för privatpersoner att låna pengar.

– Det krävs också någon som vill och kan bygga, säger Victor Zakrisson.

Byggherrarnas brist på intresse angavs också som viktigt skäl till att det inte byggs mer.

Viktigt med riktlinjer

På länsstyrelsen ser de att arbetet med att ta fram planer och riktlinjer för bostadsförsörjningen har gått framåt, nästan alla kommuner har riktlinjer nu.

– Det är viktigt att man som kommun förstår sina förutsättningar och där är det svårare för mindre kommuner att förutsäga sina behov.

Analysen bygger på en bostadsmarknadsenkät som Boverket skickar ut till kommunerna varje år och information från SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.