Marija Mihailovska, Arbetsförmedlingen Västerås. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Det är tufft på arbetsmarknaden – inte minst för ungdomar. I Västmanland har den totala öppna arbetslösheten ökat med 5,2 procent sedan förra året, innan pandemin slog till.

– Vi har idag 14 543 arbetslösa personer i länet, nivån är dock ganska stabil sen augusti-september 2020, pandemin har slagit hårt mot servicesektorn i länet och många har förlorat sina jobb, säger Marija Mihajlovska chef Arbetsförmedlingen Västerås.

Den öppna arbetslösheten i Västmanland låg vid årsskiftet på 6 347 personer, det är en ökning med 5,2 procent jämfört med samma tid året innan.

Utöver det var 8 072 personer arbetssökande men deltagande i någon form av åtgärdsprogram. Den gruppen har ökat med 33,7 procent jämfört med samma period året innan.

Tuffast för unga

Antalet unga mellan 18-24 år som är arbetslösa är idag drygt 62 000 i hela landet, det är en ökning med över 23 procent jämfört med för ett år sedan. I Västmanland är drygt 2 000 unga arbetslösa, en ökning med 19 procent jämfört med för ett år sedan.

– Ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Särskilt utsatt är gruppen 25–29 år, eftersom många av dem blev uppsagda i samband med pandemin, säger Marija Mihajlovska, som är chef på Arbetsförmedlingen Västerås.

Arbetsförmedlingen skriver också i ett pressmeddelande att ungdomsarbetslösheten stabiliserades under hösten och vintern. Samtidigt som många ungdomar skriver in sig som arbetslösa lämnar många Arbetsförmedlingen för att börja studera. I januari var det betydligt fler ungdomar som lämnade för att påbörja reguljära studier än för ett år sedan.

– Fler utbildningsplatser gör det möjligt för fler ungdomar att utbilda sig vilket håller tillbaka ungdomsarbetslösheten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Finns jobb att söka

Och det finns ljuspunkter på arbetsmarknaden. Vissa branscher går bättre, och saknar till och med kompetent personal.

– Industrin har varit lite mer motståndskraftig och vi har en stor efterfrågan på personal inom offentlig sektor, vård och omsorg är särskilt utmärkande, säger Marija Mihajlovska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.