Hör politikerna berätta om det kritiska läget på arbetsmarknaden. Foto: SVT

Politiker: Allvarligt läge med arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Två av Västmanlands riksdagspolitiker kommenterar läget på arbetsmarknaden för företagen och för den grupp som är arbetslösa nu när pandemin framöver ska ge med sig – och en nytt normalläge inträda.

Både Vasiliki Tsouplaki (V) och Åsa Coenraads (M) ser arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten som viktiga frågor för landets politiker att tackla – omgående.

– Arbetsmarknadsläget är ganska allvarligt och vi har både kortsiktiga och långsiktiga problem man kan härröra mycket till coronapandemin, men arbetslösheten har varit ett problem under lång tid. Sverige sjunker längre och längre ner i den europeiska nivån av hur många arbetslösa vi har, säger Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot.

– Jag tror man måste vara beredd på att göra särskilda insatser för ungdomar; att de kommer ut på praktikplatser och särskilda utbildningssatsningar för att bygga på kompetensen, säger Vasiliki Tsouplaki (V), riksdagsledamot.

I klippet utvecklar de sina tankar om arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.