Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Absolut förbjudet att gå ut och hämta en boll” – Fagersta Södra IK har gjort anpassningar för att fortfarande kunna hålla igång verksamheten. Foto: Audrey Erath/SVT

Fagersta Södras hemmaplan ligger i svinpestzonen – får inte hämta bollar i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt ute i skogen strax söder om Fagersta ligger Onsjövallen – hemmaplan för fotbollsklubben Fagersta Södra IK.

Här har man gjort en del anpassningar för att fortsätta kunna hålla igång träningen trots den afrikanska svinpesten.

– Vi vet hur viktig träningen är för barn och ungdomars fysiska och psykiska hälsa, så vi kör så länge vi kan och får, säger Khoa Mai, utvecklingsansvarig för klubben.

När restriktionerna i den smittade zonen för afrikansk svinpest infördes den 7 september tog Fagesta Södra kontakt med både Jordbruksverket och Fagersta kommun för att få klarhet i vad klubben behövde göra för att fortsätta bedriva sin verksamhet.

– Vi upplever inte att det är några solklara besked och direktiv, så vi behövde hjälp att få information och kunskap, säger Khoa Mai.

Afrikanska svinpestutbrottet

Upplever ni att det är tydligt om det ni gjort är tillräckligt?

– Ju tydligare dessto bättre. Vi har varit i kontakt med Västmanlands idrottsförbund också och önskemålen därifrån är att Jordbruksverkets direktiv ska vara glasklara. Men vi upplever inte att vi just nu på något sätt bestrider restriktionerna.

Flyttade A-lagsmatch

En av anpassningarna klubben gjort var att flytta en A-lagsmatch in till Fagerlidens konstgräs för att undvika att för mycket folk samlades ute vid Onsjövallen.

– Det var ingen som krävde att vi skulle flytta matchen, utan något som vi själva kände att vi ville göra för att göra det så smittsäkert som möjligt, säger Khoa Mai.

I klippet: ”Förbjudet att hämta bollar” – så har Fagersta Södra IK anpassat verksamheten för att fortsätta kunna hålla igång.

Tre frågor om: Så drabbar svinpesten idrotten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En naturlig intäktskälla” – så påverkas idrottsföreningar i den smittade zonen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet