Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det skulle innebära ett stort tapp” – det blir stora konsekvenser om Engelbrektsloppet inte kan genomföras. Foto: SVT

Osäkert om skidklassikern Engelbrektsloppet kan köras – hela banan ligger i svinpestområdet

Uppdaterad
Publicerad

2020 ställdes Engelbreksloppet in på grund av snöbrist och året därpå var det pandemins tur att påverka Sveriges näst största skidtävlingen. Med det tunga bagaget kom nyheten om den afrikanska svinpesten som en chock för arrangörerna – bansträckningen ligger inom den smittade zonen. Just nu är osäkerheten stor kring om tävlingen kommer kunna arrangeras.

Det är Riksidrottsförbundet och Norbergs kommun som för dialogen med Jordbruksverket om bland annat Engelbrektsloppets situation, men också om hur annan föreningsverksamhet inom den smittade zonen påverkas.

– Vi har inte fått några tydliga besked från Jordbruksverket än, säger Fredrik Persson, marknadschef för Engelbrektsloppet.

Upplever du att Jordbruksverket förstår att ni vill ha svar?

– Det gör de säkert, men det går ju lite trögt, med viss förståelse så klart. De befinner sig ju i en akut situation med den här smittan. Men stänger man ner så här kraftigt så måste man vara införstådd med konsekvenserna av vilka som blir drabbade.

Jordbruksverket: Tar gärna en dialog – lite längre fram

Madeleine Haal Gertzell, chef för den operativa gruppen i Jordbruksverkets krisorganistion, känner väl till Engelbrektsloppet och att arrangörerna vill ha besked.

– Vi hoppas att vi ska kunna ge dem det snart. Men just nu ligger vårat fokus på att kartlägga smittan och på hur utbredd den är. Därför är det svårt för oss att svara på det idag, det har bara gått två veckor sedan det första fallet.

Vad är snart – om en vecka, om en månad?

– Det kan jag tyvärr inte svara på i dagsläget. Det beror ju på den information som vi samlar in just nu. Självklart tar vi gärna en dialog med arrangören lite längre fram när vi har lite mer information för att kunna göra en bedömning.

I klippet: ”Det skulle innebära ett stort tapp” – det blir stora konsekvenser om Engelbrektsloppet inte kan genomföras.

Tre frågor om: Så drabbar svinpesten idrotten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En naturlig intäktskälla” – så påverkas idrottsföreningar i den smittade zonen. Foto: SVT

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.