Foto: Jessica Gow/TT

Semesterbilden från Arboga blev dyr historia – motivet ett skyddsobjekt

Publicerad

Att spontant fotografera sin omgivning kan bli en kostsam historia om fel föremål hamnar på bilden. Det fick en man i 70-årsåldern uppleva när han semestrade i Arboga under sommaren.

Mannen var på husvagnssemester i Arboga sommaren 2018 när han tog en cykeltur genom staden och fick syn på Saab Combitechs lokaler längs med Kungsörsvägen, samma företag som hans son arbetar på i en annan stad. Han tog upp telefonen, fotograferade lokalen för att skicka till sin son och cyklade vidare.

Cykelturen avbröts ganska direkt när en vaktbil körde upp intill honom. Vakten förklarade att mannen begått ett brott. Lokalerna är så kallade skyddsobjekt och förbjudna att fotografera. Polis tillkallades medan mannen fick radera bilden. I rätten förklarade mannen att han inte såg skyltarna om fotoförbud eftersom han cyklade på en vinglig cykel och fokuserat på att hålla styret rakt.  
 
I domen skriver rätten att det är ”svårförståeligt att mannen skulle kunna passera på vägen utan att uppmärksamma de stora och väl synliga skyltar som finns inom området.”
 
Mannen döms för olovlig avbildning av skyddsobjekt och ska betala 5 100 kronor i böter. 

Vad är ett skyddsobjekt?

Visa

Skyddsobjekt är den svenska benämningen på vissa byggnader, anläggningar, områden och andra objekt som enligt skyddslagen har beviljats förstärkt skydd mot:
• sabotage
• terroristbrott
• spioneri, samt röjande i andra fall av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret
• grovt rån

Skyddslagen innehåller också bestämmelser om skydd för allmänheten mot skada som kan uppkomma till följd av militär verksamhet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer