Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkare Amanda Sigholm och barnmorska Rebecca Hallencreutz träffar många av de flickor och kvinnor som söker vård efter att ha utsatts för sexuellt våld i Västmanland – följ med till kvinnokliniken i Västerås. Foto: Jenny Berggren/SVT

Fri vård för sexuellt våldsutsatta billigare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt ett år tillbaka behöver den som söker vård i Västmanland efter att ha utsatts för sexuellt våld inte betala för sitt patientbesök. Ett beslut som kostat regionen 65 000 kronor – betydligt mindre än de 300 000 kronor man budgeterat för.

Varje år behandlas cirka 50 personer som blivit utsatta för sexuellt våld i Region Västmanland. För snart ett år sedan beslutade regionfullmäktige att patientavgiften skulle tas bort för dem.

En viktig insats menar organisationen Tillsammans, som stöttar personer som utsatts för sexuellt våld, då våldet ofta får ekonomiska konsekvenser i form av sjukskrivning eller arbetslöshet för den utsatta. Enligt Region Västmanland handlar det också om att alla ska våga söka vård.

– Att få vara anonym är en viktig del i det här. Inte sällan lever den här personen i en hotfull miljö och genom att ta bort avgiften säkerställer vi att det inte syns på ett kontoutdrag eller så att man har sökt vården, säger regionrådet Malin Gabrielsson (KD).

Blev ”billigt”

För detta budgeterade regionen 300 000 kronor. Men enligt en kalkyl som SVT Nyheter Västmanland tagit del av beräknas inkomstbortfallet det här första året till högst 65 000 kronor. Hur pengarna som, så att säga ”blir över”, ska användas är oklart.

Såväl politiska initiativ som stödföreningar har ju efterfrågat en specialistmottagning för sexuellt våldsutsatta, kan en sådan bli aktuell?

– Vi har ett multiprofessionellt team som jobbar med att utveckla den här vården. Det finns bland annat tydliga rutiner, som också stärkts de senaste åren, som säkerställer en god vård för patientgruppen.

– Nu inväntar vi en utvärdering för att se om det behövs någonting ytterligare, säger Malin Gabrielsson (KD).

I videon ovan: Så tas sexuellt våldsutsatta kvinnor omhand i Västmanland – följ med till kvinnokliniken på sjukhuset i Västerås.

SEXUELLT VÅLD

Sexuellt våld kan beskrivas som kränkningar och övergrepp med sexuella förtecken. Det kan vara allt från förnedring och trakasserier till våldtäkt. Det kan också handla om att tvinga någon att utföra olika typer av sexuella handlingar.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid

KOSTNADEN FÖR AVGIFTSFRI VÅRD

Under 2023 behandlades 50 patienter som varit sexuellt våldsutsatta i Västmanland. Det är i nivå med tidigare år.

Förutsatt att samtliga skulle ha varit fullt betalande (i patientgruppen finns såväl personer under 20 år vars vård redan är avgiftsfri, och till exempel personer som redan har högkostnadsskydd) innebär det ett intäktsbortfall om 17 000 kronor för ett första besök på akuten och för återbesök på kvinnoklinik/kirurgklinik upp till högkostnadsskyddet för samtliga 48 000 kronor (alla behöver dock inte flera besök).

De 300 000 kronorna som budgeterades har därmed täckt intäktsbortfallet som är som högst 65 000 kronor. Patientavgiften konstateras vara en liten del av vad vården kostar.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.