Friades från våldtäktsdom – får 109 000 i skadestånd

Publicerad

En 50-årig man från Västerås får 109 665 kronor i ersättning efter att ha suttit häktade i nära tre månader misstänkt för våldtäkt.

Det var när mannen misstänktes för ett vägtrafikbrott förra året som polisen topsade honom och såg att hans DNA matchade i en nedlagd våldtäktsutredning. DNA-bevisningen ledde hela vägen fram till tingsrätten och i juli förra året dömdes mannen till två års fängelse för våldtäkten som ska ha ägt rum 2016. 

Han överklagade domen och friades i hovrätten i september förra året. I samband med friandet krävde mannen skadestånd för tiden han suttit frihetsberövad samt för förlorad arbetsinkomst. Under tisdagsmorgonen meddelade justitiekanslern att mannen beviljas ersättning. 70 000 kronor för tiden i häktet samt 37 940 kronor för förlorad arbetsinkomst och 1 725 kronor för hans ombudskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.