Foto: SVT / TT

Friskvårdspeng kan införas i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Fagersta är den enda kommun i Västmanland som inte har friskvårdspeng för några av sin anställda. Till mångas missnöje har man istället friskvårdstimme. Men nu kan en ändring vara på gång.

Positivt, menar Kommunal i Fagersta, vars medlemmar idag har svårt att gå ifrån sin arbetsplats för att motionera.

– Våra medlemmar kan aldrig just nyttja det här för vi kan inte lägga vårt jobb åt sidan och gå ut och ta en promenad eller jogga. Vi måste finnas där hela tiden. Det går ju inte att lämna någon, typ på toaletten, för att jag ska ta ut min friskvårdstimme, säger Anne-Marie Noppa, ordförande i Kommunal Fagersta och som jobbat i hemtjänsten i många år.

Anne-Marie Noppa, ordf Kommunal Fagersta Foto: SVT

Varför skulle friskvårdspeng vara bättre?

– Då kan man ju utnyttja pengen på sin fritid och kanske också kunna välja aktivitet mera, något man själv känner är bra för en så man håller sig frisk.

Möjligheten att ta ut friskvårdstimme, att när verksamheten så tillåter gå ifrån jobbet för att motionera, har funnits länge för anställda i Fagersta kommun.

Bara 20 procent nyttjar

Men tidigare enkätundersökningar visar att det är få som nyttjar möjligheten. Endast omkring 20 procent, enligt kommunchefen.

Och efter samtal fackförbunden och kommunledningen emellan ser det nu ut att kunna bli en förändring. Nu diskuteras någon form av friskvårdsbidrag.

– Vi i ledningsgruppen är nog överens med facken om att vi bör nog titta på ett annat system, att istället för friskvårdstimme diskutera att införa någon form av friskvårdsbidrag, säger Anders Kilström, kommunchef Fagersta.

Anders Kilström, kommunchef Fagersta Foto: SVT

När kan det bli aktuellt då?

– I så fall kommer vi att lägga ett sådant förslag då till budgetberedningen kanske i vår, och då är ju frågan om det ska införas kanske från halvårsskiftet 2018 eller från nästa budgetår. Det får vi väl se i vilken takt vi gör det här.

LÄS MER: Anställda som motionerar får extra semester

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.