Foto: SVT

Fritt fram för Aspen

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands första fisktrappa står nu färdig vid Kallstena i Hedströmmen. Tanken är att den utrotnigshotade Aspen nu ska kunna ta sig förbi kraftverksdammen och leka uppströms.

Redan 2008 gjorde länsstyrelsen den första projekteringen, där man kom fram till att Hedströmmens första kraftverk vid Kallstena utgjorde en så pass stor påverkan på miljön och framför allt på Aspen som på våren går upp för att leka i ån, att åtgärder vore bra.

Elbolaget Mälarenergi som äger dammen och utvinner el från vattnet lyssnade och idag står lösningen klar: fisktrappen som möjliggör att fisken kan vandra förbi dammen och fortsätta uppströms.

-Det här är gamla kraftstationer som inte vi byggt, ibland har de över 50 år på nacken så det är ett sätt för oss att lindra påverkan de här har, säger Katarina Hogfält, miljöchef Mälarenergi.

-Vi hoppas ju på att fisken, Aspen i första hand då, ska gå upp och leka uppströms i den här dammen där det finns fina lekmiljöer, vi har ju elfiskat här nere och sett att det är gott om fisk och Hedströmmen har jättefin vattenkvalitet, säger Gunilla Alm, biolog Länsstyrelsen Västmanland

Fyra miljoner kronor har den kostat, en miljon har Naturskyddsföreningen stått för, resten Mälarenergi själva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.