Frivilliga nattvakter ska stoppa bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Bara i helgen som gick brann eller brandskadades 17 bilar i Västerås. Nu har västeråsaren Kristian Howes fått nog. Han har startat facebookgruppen ”Bilbrandvakten Västerås” för att få in frivilliga som vill vara ute på samhället på kvällar och helger, för att försöka förebygga bilbränder.

Efter den senaste tidens bilbränder har debatten kring åtgärder varit het. Kristian Howes från Västerås är en som inte sitter och väntar, han har istället startat ett initiativ för att stävja bilbränderna.

– Det började med att jag har bevittnat upp till åtta bränder under de två senaste åren. Jag har själv väntat på att någon ska göra det jag gör nu. Men eftersom ingenting har hänt så bestämde jag mig för att göra det, säger Kristian Howes.

Förhindra och skrämma

Kristian är utbildad väktare men han poängterar att frivilliggruppen inte ska göra polisens jobb, utan verka förebyggande.

– Förhindra och förhoppningsvis skrämma. Helst är det ju skrämma, att folk vet att vi finns därute. Förövarna har varit noga att inte få vittnen så tanken att vi finns där kanske avskräcker dem att göra det, säger Kristian Howes.

Läs mer: Fler bilbränder i natt

Polisen uppmuntrar hjälpen

Polisen Per Ågren säger på telefon till SVT att det är viktigt att allmänheten engagerar sig och att det finns vuxna ute på samhället.

Kristian Howes har även efterlyst pulver– och skumsläckare, för att frivilliga ska kunna släcka eventuella bilbränder man upptäcker. Men där uppmanar Räddningstjänsten till försiktighet.

– Det är förenat med vissa risker att släcka bilbränder så man ska tänka sig för. Men om man har möjlighet och branden är så pass liten att man rår på den så tycker jag att det är jättebra, säger Ted Andersson, gruppchef Räddningstjänsten.

Du tror inte att det finns en risk med att ni släcker bilbränder?

– Jo visst finns det en risk. det är därför vi vill ha kontakt med polis och räddningstjänst, så att folk som ronderar ska få den utbildning som behövs, säger Kristian Howes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilbränder i Västerås

Mer i ämnet