Full fart framåt för fullblodsaveln

Uppdaterad
Publicerad
Mälardalen har tagit på sig ledartröjan när det gäller aveln av galopphästar. Intresset för galopp har gått kräftgång det senaste decenniet – men nu tror man på en rejäl ljusning när mycket stora belopp är på väg in i sporten.

Antalet fullblodsuppfödare i Sverige har nästan halverats på tio år, enligt en rapport från intresseorganisationen Svensk Galopp och nedgången har också märkts i Europa. Men nu väntas det ljusna rejält för den snabba hästsporten i åtminstone Sverige. Ivan Sjöberg, fullblodsuppfödare i Ärla utanför Eskilstuna, är hoppfull.

– Hästnäringen mår sådär i Sverige, men för vår del ser det bättre ut. Vi har sålt arenan och det är mycket pengar på väg in. Så för vår del ser det bra ut. Det talas om åtminstone ett par miljarder kronor som är på väg in, säger han.

Nytt avelsprogram

Förra året genomförde Svensk Galopp, en organisation som förvaltar och utvecklar galoppsporten, bland annat ett avelsprogram för att vända trenden i svensk fullblodsuppfödning.

Det finns också tankar om att försöka skapa ett ägarkoncept där man kan vara delägare på ett avelssto, på samma sätt en tävlingshäst. Dessutom vill många se särskilda derbyn som bara riktar sig till svenskuppfödda hästar, något man hoppas kunna genomföra på den nya galoppbanan i Bro.

En sport i framfart

Ebba Kirkegaard, som har sina hästar i Mellösa, är en av dem som vill ta en avkomma på sitt fullblod. Hennes sto Vodka Ludge gick själv på galoppbanan innan hon pensionerades för att bli avelssto. Ebba Kirkegaard har fram tills nu valt hopp- och dressyrmeriterade hingstar, men i år tar hon steget vidare och vill få fram en avkomma som ska kunna ta sig till galoppbanorna.

– Jag tycker att det är kul med galoppsporten. Det är fortfarande en liten sport i Sverige, men jag skulle gärna vara med och förändra utvecklingen, säger Ebba Kirkegaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hästnäringen i Västmanland

Mer i ämnet