Hästbonden som hälsar på skolor och äldreboenden

Publicerad

Att få åka hästvagn eller klappa och mata en häst – det är stort för de flesta. Hästbonden och västeråsaren Hans Johansson åker runt med sina två hästar till äldreboenden och skolor i länet. I veckan fick Fridhemsskolan det efterlängtade besöket.

– Jag blir glad av att se hur glada barnen blir när jag och hästen hälsar på, säger häst- och grönsaksbonden Hans Johansson.

Han har en gård utanför staden och hans häst Frida är lugn och tålmodig. Nästan varje vecka spenderar Hans Johansson en dag åt att besöka ett äldreboende eller en skola i Västerås. Och närkontakten med hästarna är uppskattad.

”Värdefulla möten”

– Barnen skiner upp som solen när de får klappa hästen eller mata den. Och att få följa med hästvagnen är förstås oslagbart, säger motorikpedagogen Anna-Karin Nikren.

Bonden Hans Johanssons idé är att hälsa på både skolor och äldreboenden för att möjliggöra värdefulla möten mellan hästarna, barnen och de äldre.

Vill samarbeta med kommunen

Inför höstterminen hoppas Hans Johansson på ett samarbete med kommunen så att han skulle kunna hälsa på äldreboenden och skolor ännu mer regelbundet.

– Det märks så tydligt på alla hur värdefulla hästbesöken är, säger han.

– När jag var på ett äldreboende sist var det två män som inte har pratat sedan väldigt länge men som började prata om hästar när jag hälsade på med Frida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hästnäringen i Västmanland

Mer i ämnet