Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsepizootolog Karl Ståhl om vad som skulle få SVA att misstänka svinpest på kadaverfynden i Sörmland och Skåne. Foto: David Westling/SVT/Arkiv

Död tamgris i Sörmland testad – SVA: ”Inte afrikansk svinpest”

Uppdaterad
Publicerad

Svinpesten fortsätter härja i området runt Fagersta. Men döda vildsvin har hittats även i Sörmland och Skåne och skickats på analys. Under tisdagen kom provsvaret gällande en död tamgris i Katrineholm och det visade inte på afrikansk svinpest, rapporterar P4 Sörmland.

I helgen deltog hundratals personer i en storsökning efter döda vildsvin vid restriktionszonen i Västmanland. Man sökte då även av ett nytt utökat område, men där gjordes inga fynd. Det gjorde man enbart i områden där man redan gjort fynd och som är genomsökta sedan tidigare.

– Det är väldigt positivt, det garanterar ju inte att det inte finns några i utökade området, men vi har i alla fall inte hittat något, säger Karl Ståhl, statsepizootolog SVA.

Fynd i Katrineholm inte svinpest

Det har rapporterats om döda vildsvin eller grisar i Sörmland, från Katrineholm och områden runt Nynäshamn. Även i Skåne har kadaver hittats.

Under tisdagen meddelade länsveterinär Christina Nyman att en död tamgris från Katrineholm har testats negativt för afrikansk svinpest.

– Vi hade lite misstankar i det fallet men nu vet vi att det inte var svinpest och inväntar provsvar från vildsvinet som hittades utanför Katrineholm för två veckor sedan, säger Christina Nyman.

Fynden i Sörmland och Skåne undersöks för svinpest men enligt SVA är det däremot inte lika brådskande. Detta då enstaka kadaver hittas i princip varje vecka.

– Det finns många orsaker till att vildsvin dör, säger Karl Ståhl.

Hör honom förklara möjliga andra dödsorsaker – och vilken typ av fynd som skulle få SVA att tänka svinpest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet