Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Erdsjö, räddningstjänsten Mälardalen berättar om när den nya brandstationen kan vara färdig: ”Hoppas att det går ännu snabbare”. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Fyra brandstationer kan bli en ny i Köping: ”Anpassad till i dag – i stället för 1970”

Uppdaterad
Publicerad

De fyra brandstationerna i Köping, Arboga, Kungsör och Kolsva kan läggas ner, till förmån för en ny i Majaskeka, för att klara framtidens behov. En anledning är att Räddningstjänsten Mälardalen behöver spara 17 miljoner kronor.

– Det blir en station anpassad till idag, istället för 1970, säger Tobias Erdsjö, ledningschef på Räddningstjänsten Mälardalen.

Brandstationerna i Västra Mälardalen behöver renoveras och anpassas till dagens behov samtidigt som man måste spara pengar.

Enligt en projektbeställning ska Räddningstjänsten Mälardalen effektivisera verksamheten i alla sex medlemskommuner med cirka 17 miljoner kronor till 2030.

”Ska spara pengar”

Ett förslag på en ekonomisk effektivisering är att de fyra brandstationerna i Köping, Arboga, Kungsör och Kolsva ska att slås ihop till en i Majaskeka i Köping.

– Vi ska spara pengar, så är det. Kostnaderna kommer i vilket fall som helst, antingen renoverar vi eller bygger nytt efter behoven som det ser ut idag, säger Tobias Erdsjö.

Snabbt kunna nå ut

Platsen, Majaskeka i Köping är vald för att räddningstjänsten snabbt ska kunna ta sig till samtliga invånare i närområdet.

Vad säger du till de som oroas av beskedet att de kommer få längre avstånd till en brandstation?

– Ja, de får dom, men vi har en massa specialfordon som bara finns i Köping, så även idag. Men första insatsperson kommer vara kvar i alla kommuner, säger Tobias Erdsjö.

I klippet – Då ska den nya stationen stå klar: ”Hoppas att det går ännu snabbare”.

Räddningstjänsten Mälardalens Medlemskommuner

  • Kungsör
  • Köping
  • Hallstahammar
  • Arboga
  • Surahammar
  • Västerås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.