Arkivbild. Foto: TT

Fyra misstänks för kidnappardrama i Köping

Publicerad

Fyra män kidnappade en annan man och tog honom från Gävle till en skjutbana i Köping. Där ska männen ha pistolhotat, slagit och utpressat den kidnappade mannen.

Fyra män åtalas för människorov efter att ha tvingat med sig en man från Gävle till Köping i oktober 2015.

Männen tog honom till skjutbanan i Köping. Där band de fast händerna bok ryggen på mannen och slog honom, bland annat med ett plaströr till en betongsugga.

En av männen tryckte sedan en pistol på den kidnappade mannens ben. Han avlossade också flera skott intill mannens fötter.

Skulle betala eller skjuta poliser

Männen hotade den kidnappade mannen med att bland annat visa upp namn och adressuppgifter för nära anhöriga till honom.

Till att börja med försökte de att kräva den kidnappade mannen på 750.000 kronor, sedan 400.000 kronor. Mannen hade också andra alternativ att ta sig ur situationen. I sådana fall skulle mannen utföra ett rån, skjuta poliser samt överlämna två mobiltelefoner.

Lämnade DNA på brottsplatsen

Som bevis mot männen finns bland annat DNA-spår på fimpar på brottsplatsen från två av de misstänkta. Telefonuppkopplingar har analyserats och visat att två av de misstänkta männen, samt den kidnappade, rörde sig från Gävle till Köping under den aktuella dagen i oktober 2015.

I avlyssnade samtal och sms har det också framgått att männen fortsatt med att försöka pressa den kidnappade mannen på pengar efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.