Foto: Lisa Andreasson/SVT

Gammal infartsgata hittad under parkeringen

Uppdaterad
Publicerad

En gata från åtminstone 1800-talet och husgrunder från senare. Det är exempel på vad arkeologerna hittat vid utgrävningarna på Tunadalsparkeringen i Köping i veckan.

– Gatan är en äldre infartsväg till Köping. Jemmertunagatan. Den finns med i kartmaterialet från tidigt 1800-tal men det är svårt att säga hur gammal den är. Kullerstenslagda gator har funnits länge, säger Annika Ramström, arkeolog.

Kommunen ska ordna till sättningarna på parkeringen och innan de får schakta behöver länsstyrelsen göra en arkeologisk utgrävning.

Det är det Annika Ramström och hennes två kollegor – ytterligare en arkeolog och en grävmaskinist – har jobbat med i veckan.

”Får vara kvar som de är“

Grävningar har gjorts ner till 60 centimeters djup. Förutom den gamla gatan, har de även hittat det som tros vara flera husgrunder, troligtvis från slutet av 60-talet.

– Vi ser mer men vi gräver inte längre i en sådan här undersökning. Det som eventuellt finns, de får vara kvar som de är. De mår också bättre av att man inte är nere och rotar i dem, då blir det syrepåverkan, säger Annika Ramström.

– Däremot kommer ju det här att finnas med i dokumentationen och då vet ju arkeologer i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.