Näslundskolan i Hallstahammar stängdes i våras efter att elever och personal fått utslag, allergiska besvär och problem med luftvägarna. Foto: SVT/arkiv

Gammalt trä bakom allergiutbrott på Hallstaskola

Uppdaterad
Publicerad

Problemen som stängt Näslundskolan i Hallstahammar har sannolikt orsakats av att det använts tryckimpregnerat trä när skolan byggdes på 60-talet. Men vad det kommer att kosta att sanera och bygga om är fortfarande oklart.

Projektgruppen som arbetar med skolan har nu beslutat att först utreda vilken metod som ska användas för sanering.

– Så att vi vet att vi får bort det i byggnaden som orsakar problemen. Vi tror oss veta att problemen kommer från att man använt tryckimpregnerat trä när man byggde skolan. På -60 talet var det fortfarande tillåtet i byggnader, man visste då inte att detta kunde bli problem, skriver kommunens tekniska chef, Kjell Jacobsson, i ett mail till SVT Västmanland.

– Vi kan behöva göra ytterligare mätningar, öppning av väggar och så vidare samt kontakta experter för att få tillräckligt med underlag för de åtgärder som ska utföras, fortsätter han.

Kjell Jacobsson, teknisk chef Foto: SVT

Fick utslag och luftproblem

Som SVT rapporterat stängdes Näslundskolan i Hallstahammar först till hälften, sedan helt i våras efter att elever och personal drabbats av allergiska besvär och problem med luftvägarna, de är nu tillfälligt uppdelade i en annan skola och andra lokaler i kommunen.

– Vi tror det huvudsakliga problemet är Klorfenoler som finns i stommen på byggnaden. När det tryckimpregnerade virket blir fuktigt släpps Klorfeneolerna lös. Hur fukten kommit in i träet vet vi inte, men det kan ske genom att betongplattan suger fukt genom dålig dränering eller att fukt trängt in och förbi teglet, berättar Kjell Jacobsson.

Ska vara färdigt under nästa år

Målet är dock enligt tekniska chefen fortfarande att eleverna ska kunna flytta tillbaka till skolan till höstterminen 2018.

– Vi har påbörjat arbetet att ta fram en åtgärdsplan, tidplan samt kalkyl för kommande åtgärder. När detta är klart så kommer vi att ta ställning till vilken entreprenadform som är lämpligast för själva ombyggnationen, berättar Kjell Jacobsson, teknisk chef Hallstahammars kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.