Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett steg i rätt riktning” – nu ska Nadja Vuorinens idé testas på Norbergs skoltoaletter. Foto: Audrey Erath/SVT

Gratis mensskydd på skoltoaletterna i Norberg ska testas i sex månader

Publicerad

I slutat av 2021 lämnade Norbergsbon Nadja Vuorinen in ett medborgarförslag om att kommunen borde införa kostnadsfria mensskydd på sina toaletter. Nu har politikerna sagt ja till att testa det här i sex månader.

– Precis som att det erbjuds toalettpapper och handtvål så borde det finns mensskydd, säger hon.

Hittills är Fagersta enda kommunen i Västmanland som erbjuder kostnadsfria mensskydd på kommunala toaletter, men nu hakar alltså Norberg delvis på. Inom kort ska 70 toaletter på Centralskolan, Källskolan samt i Fridahallen förses med behållare med olika mensskydd.

Totalt finns det 253 kommunala toaletter i Norberg, men i ett första steg väljer man alltså att testa det här på skolorna.

Testa innan permanent beslut

Nyligen togs Nadjas medborgarförslag upp i Norbergs fullmäktige som beslutade att säga ja till en testperiod på sex månader för att sedan kunna utvärdera ekonomi och drift innan man fattar ett permanent beslut.

Installations- och uppstartskostnaden beräknas landa på 80 000 kronor för 70 behållare, 15 000 tamponger, 15 000 trosskydd och 15 000 bindor. Därefter är bedömningen att driftskostnaden landar på runt 30 000 per år. 

I klippet: ”Ett steg i rätt riktning” – nu ska Nadja Vuorinens idé testas på Norbergs skoltoaletter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.