Saknade rent vatten och slog varandra blodiga – nu omhändertas 80 grisar på gården i Västra Mälardalen

Uppdaterad
Publicerad

Grisarna hade inte tillräcklig tillgång till rent vatten eller rena matplatser. Där fanns skaderisker och blodiga grisar som troligtvis skadats i slagsmål med varandra. Efter flera förelägganden  – nu omhändertas alla grisar på djurägarens gård i Västra Mälardalen.

Länsstyrelsen har gjort flera besök under 2020 och 2021 och gång på gång konstaterat allvarliga brister i djurhållningen.

Förutom ovanstående bland annat att matplatserna behövde utformas så alla grisar kunde äta i lugn och ro, och att ägaren skulle sälja av 20-30 grisar för att bättra situationen.

Vid en kontroll i oktober i år hade ägaren cirka 80 grisar.

Länsstyrelsen bedömer nu att ägaren, som uppger sig ha försökt rätta till brister men ändå inte gjort allt som Länsstyrelsen krävt, saknar tillräckliga kunskaper för att hålla grisar enligt rådande djurskyddslagstiftning.

Besättningen betraktas som en hobby- och inte näringsverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.