”Lokalerna går inte att använda som skola, så därför används de endast som enskilda lösningar vid extrema fall”, säger Pär Ellmin, grundskolchef i Köping. Foto: Melker Blomberg/SVT

Grundskolechefen om de kritiserade skollokalerna i Köping: ”Går inte att använda som skola”

Uppdaterad
Publicerad

En del av den kritik som flera föräldrar riktat mot Nyckelbergsskolan i Köping gäller undervisningslokalerna på Ågärdsgatan. I dagsläget är det endast två elever som har enskild undervisning där, men båda är från andra grundskolor i Köping.

– Lokalerna går inte att använda som skola, så därför används de endast som enskilda lösningar vid extrema fall, säger Pär Ellmin, grundskolchef i Köping.

I Köpings kommun är det varje rektors ansvar att alla elever får det stöd de behöver. Ett första steg kan vara att få stöd i klassrummet, men elever kan även få stöd genom undervisning i särskild undervisningsgrupp eller enskild undervisning. 

Flera föräldrar menar att undervisning i särskilda undervisningsgrupper och enskild undervisning på Nyckelbergsskolan inte fungerat så som de önskat. Pär Ellmin menar att han känner till att Nyckelbergsskolan har en del utmaningar, men att han inte känner till just den här kritiken.

– Inget som nått mig gällande Nyckelbergsskolan, men sen har vi alltid ärenden som vi utreder som kan handla om en individ, där man tycker att man inte fått det stöd man behöver, säger han.

En anmälan hos Skolinspektionen

För tillfället pågår en utredning hos Skolinspektionen om en elevs särskilda stöd på Nyckelbergsskolan. Pär Ellmin betonar att det är bra när missnöje anmäls, så att skolan får en möjlighet att förbättra det som inte fungerat. 

– Det är klart att vi vill att alla ska vara nöjda med den undervisning som bedrivs på våra skolor, sedan är det inte alltid så. Vi jobbar jättemycket med att både höja kvalitén i undervisningen och för att måluppfyllelsen ska bli så god som möjligt. Vi lägger ju grunden för alla ungdomars chans i livet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.